Aan welke voeding en maaltijden denkt u nu de winter bijna is aangebroken? Vast niet aan die frisse maaltijdsalade of een overheerlijke koude pastasalade, maar eerder aan stamppot of hachee. Zodra Koning Winter voor de deur staat, krijgen we zin in ander eten.
Behalve de stamppotten die we allemaal wel kennen, zijn ovenschotels, stoofschotels en erwtensoep echte typische winterse gerechten. Waar komt dit nu vandaan? Waarom associëren we deze gerechten met de winter en niet met de zomer?
Voedsel heeft invloed op de winterdip
In de zomermaanden hoeft ons lichaam minder hard te werken om de kerntemperatuur op peil te houden. In de koude maanden verbruikt ons lichaam meer energie om het interne kacheltje te laten branden. Een andere reden is dat sommige mensen last hebben van een winterdip. Het wordt later licht en het wordt sneller donker, maar we zijn ook sneller geneigd binnen te blijven door het koude, gure en natte weer. We slapen soms slechter, we piekeren meer en ons concentratievermogen is minder dan in de zomer.
Ons lichaam verbruikt meer energie in de winter
Omdat ons lichaam meer energie verbruikt om de temperatuur te regelen, zijn we sneller geneigd om meer te eten. Ook een winterdip kan resulteren in een ander eetpatroon. Hoe verleidelijk het soms ook kan zijn om naar iets lekkers, maar ongezonds te grijpen, is het juist belangrijk om nu op uw voeding te letten. Om het lichaam een positieve boost te geven, doet u er goed aan om de juiste voeding tot u te nemen en voldoende te bewegen.
Juiste voeding tijdens de winter
Wat is dan de juiste voeding tijdens de wintermaanden? Wij hebben een lijstje voor u met voedingsmiddelen die zeker op uw boodschappenlijstje moeten komen te staan:
Omega 3-vetten goed voor uw humeur
Dit kunt u eventueel met voedingssupplementen aanvullen, maar het kan ook door bewust te kiezen voor andere ingrediënten. Kies bijvoorbeeld als ontbijt een keer niet voor brood, maar voor havermout. Dit is rijk aan eiwitten, een grote hoeveelheid vezels en foliumzuur (B11) en heeft ook nog een positieve werking op het humeur. Voeg aan uw havermoutpapje een grote schep lijnzaad toe, want hier zitten bijzonder veel Omega 3-vetten in. Nog zo’n boost voor uw humeur! Tot slot kleed u uw havermout aan met wat vers fruit. Denk hierbij bijvoorbeeld aan banaan en een handje blauwe bessen, altijd goed vanwege de antioxidanten.
Vette vis
Net als lijnzaad, bevat vette vis, zoals zalm en makreel, veel Omega 3-vetten. Deze zijn in de wintermaanden van grote waarde voor uw fysieke en mentale gesteldheid.
Wortelgroenten en knollen
Wortelgroenten en knollen als bieten, wortelen en rapen zijn vers geoogst en bieden uw lijf vitamine A en C voor een betere weerstand en meer energie. U kunt de groenten niet alleen voor de avondmaaltijd gebruiken, maar bijvoorbeeld ook in een smoothie, burger of als groentechips bereiden.
Spruiten stomen, roerbakken of koken
Spruiten komen uit de koolfamilie en worden gezien als een van de meeste gezonde groenten. Dit groene balletje staat namelijk bol van de vitamines, mineralen en voedingsvezels. Heerlijk om te stomen, roerbakken of koken.
Winterse soepen
Soep is heerlijk en gezonde comfortfood, vooral als u bouillon als basis gebruikt en verder veel groenten toevoegt. Dan voedt u uw lijf met allerlei gezonde voedingsstoffen die u helpen om gezond te blijven in de winter.
Win-win en bye bye winterdip
Wordt u al blij van het winterse menu? Wij wel! Net als van het vooruitzicht dat er vanavond een goed stuk verse zalm of gerookte makreel op het menu staat. Dus spring op de fiets, trotseer de wind en rijd naar uw visboer voor een stuk vette vis. Dan heeft u meteen de beweging ‘in the pocket’. Win-win en bye bye winterdip.