Het menselijk lichaam bestaat voor ongeveer 70% uit vocht en bevindt zich door heel het lichaam. Dit vocht bevindt zich in lichaamscellen, lymfebanen, hersenbanen en bloedbanen. Het vocht zorgt voor de afvoering van zenuwprikkels, bacteriën, en hormonen. Daarnaast zorgt het ook voor het uitwisselen van stoffen en gassen. Dit proces wordt de waterhuishouding genoemd. Het lymfestelsel zorgt, naast o.a. het vatenstelsel, voor een goede waterhuishouding en een goede conditie van uw lichaam. Door stress, een ongeval of ziekte kan deze functie echter verstoord worden en ontstaat er een vochtophoping (oedeem). Lymfedrainage kan u hierbij helpen.
Wat is oedeem?
Oedeem is het Griekse woord voor zwelling en is een abnormale ophoping van vocht. Deze vochtophoping ontstaat op een plaats waar, om wat voor reden dan ook, geen afvoer van vocht mogelijk is. Meestal is aan de buitenkant van het lichaam is de vochtophoping zichtbaar wat lijkt op een zwelling, maar ook onzichtbare oedemen zijn mogelijk.
Hoe ontstaat oedeem?
Er zijn meerdere oorzaken mogelijk voor aanwezigheid van oedemen. Hieronder worden enkele veel voorkomende oorzaken genoemd. Soms is oedeem onschuldig maar het kan ook wijzen op een hartziekte zoals hartfalen. De rechterhelft van het hart heeft niet voldoende pompkracht om het bloed naar de longen te pompen, waardoor het bloed minder krachtig stroomt. Dit heeft als gevolg dat het lichaamsvocht minder goed kan worden afgevoerd. Net als oedeem als gevolg van hartproblematiek valt oedeem als gevolg van een nieraandoening ook onder de categorie algemeen oedeem.
Andere oorzaken voor oedeem
Een andere oorzaak kunnen aderen van slechte kwaliteit zijn. Deze aderen voeren het vocht niet goed af omdat de kleppen van de aderen niet goed sluiten, waardoor het vocht zich ophoopt in een van de ledematen (veneus oedeem). Tot slot komt oedeem voor bij mensen met (borst)kanker, mensen die een borstoperatie hebben ondergaan of mensen met littekens of lymfoedeem als gevolg van bestraling, chemotherapie, een operatieve ingreep of een ongeval (lymfoedeem).
Lymfedrainage
Hierboven zijn meerdere categorieën van oedeem benoemd. Manuele lymfedrainage wordt met name toegepast bij veneus en lymfoedeem. Maar ook niet zichtbare oedemen kunnen worden behandeld door lymfedrainage. Denk hierbij aan migraine, hoofdpijn, artrose, reuma, sinusitis en verstuikingen. Manuele lymfedrainage is een techniek waarbij de oedeemtherapeut probeert de vochtopname door de lymfevaten te stimuleren en het functioneren van goede vaten te bevorderen. Hierdoor kan er meer vocht worden afgevoerd.
Werking van lymfebanen
Lymfebanen hebben eigen spiertjes die als een soort pomp werken. Door deze pompende werking wordt het vocht vooruit geduwd. Deze stimulatie zorgt ervoor dat het teveel aan vocht beter en/of sneller wordt afgevoerd door de lymfebanen. Deze massage is op het hele lichaam toe te passen met als doel de waterhuishouding te stimuleren en eventuele vochtophopingen op te heffen, de weerstand te verhogen en de stress te verlagen.