Ongeveer 90% van de mensen krijgt wel eens te maken met hoofdpijn. De achterliggende oorzaak van hoofdpijn is niet altijd even duidelijk. Veel vormen van hoofdpijn zijn te verhelpen met fysiotherapie of manuele therapie. Zoek je een oplossing voor jouw aanhoudende hoofdpijn? Neem dan contact met ons op.
Wat zijn de oorzaken van hoofdpijn?
De oorzaak van hoofdpijn ontstaat vanuit de spieren en banden in het hoofd-hals-gebied. Zodra daar meer spierspanning optreedt kan hoofdpijn ontstaan. Die spierspanning kan veroorzaakt worden door stress, kiespijn, een verkeerde houding en vermoeidheid. Ook slaapgebrek en te weinig drinken kan zorgen voor hoofdpijn. Daarom is het belangrijk om voldoende water te drinken en te zorgen voor een goede nachtrust.
Enkele oorzaken van hoofdpijn zijn:
- Het klemmen van de kaken op elkaar gedurende de nacht of overdag
- Langdurige spanning/ stress
- Langdurig eenzelfde of geforceerde houding aannemen
- Hoofdpijn na trauma waarbij de nek betrokken is
Welke soorten hoofdpijn zijn er?
Er bestaan verschillende soorten hoofdpijn. De meest voorkomende zijn:
- (Spier)spanningshoofdpijn
- Inspanningshoofdpijn
- Cervicogene hoofdpijn
- Medicatie-gerelateerde hoofdpijn
- Migraine
(Spier)spanningshoofdpijn
Ongeveer 48% van de bevolking krijgt wel eens te maken met deze vorm van hoofdpijn. Het is daarmee ook de meest voorkomende hoofdpijn. Over de oorzaak is nog weinig bekend. Het kan door zowel stress als spierspanning ontstaan. De pijn straalt vanuit de nek richting het hoofd. Dit vaak gecombineerd met een stijve nek en stijve schouders.
Inspanningshoofdpijn
Bij inspanningshoofdpijn gaat het om hoofdpijn na inspanning. Denk hier bijvoorbeeld bij aan hardlopen. Dit komt voornamelijk door vochttekort. Tijdens benauwde of warme dagen waar je veel zweet, verlies je ook veel vocht. Hierdoor krijg je weer last van hoofdpijn. Belangrijk om voldoende water te drinken.
Cervicogene hoofdpijn
Dit zijn hoofdpijnklachten die vanuit de nek ontstaan en uitstralen naar één zijde van het voorhoofd. Dit soort klachten kunnen ontstaan door een druk in de nek, draaibewegingen of door langdurig dezelfde houding aan te nemen. Het gaat hierbij om een zeurende pijn die in vlagen kan komen en uren tot dagen kan duren.
Medicatie-gerelateerde hoofdpijn
We spreken hier van een chronische vorm van hoofdpijn. Patiënten nemen pijnstillers om de hoofdpijn tegen te gaan, maar deze pijnstillers zorgen er vaak voor dat mensen hoofdpijnklachten blijven ervaren. Lichte inspanning kan al voor hoofdpijn zorgen. Daarnaast kunnen ook enkele bijwerkingen als vermoeidheid, misselijkheid, snelle irritatie, concentratiestoornissen, rusteloosheid, angst en depressie ontstaan.
Migraine
Eén van de meest bekende vormen van hoofdpijn. Dit is een aanval van erge hoofdpijn. Kort voor een migraine-aanval zijn flitsen, golvende beelden of vlekken te zien. Migraine kan wel een halve dag tot drie dagen duren en wordt vaak behandeld middels medicatie.
Hoe ziet een behandeling bij hoofdpijn eruit?
Om jouw hoofdpijn te behandelen, is het belangrijk dat de oorzaak van je klachten duidelijk in kaart is gebracht. Tijdens de intake gaat de (manueel) therapeut de oorzaak van jouw klacht achterhalen door eerst gerichte vragen te stellen, wat je al hebt gedaan om van de pijn af te komen en hoe jouw dagelijkse activiteiten eruit zien. Vervolgens stelt de therapeut samen met jou een passend behandelplan op.
Wil je een afspraak maken voor jouw hoofdpijn?
Heb je last van hoofdpijn? Aarzel dan niet langer en maak een afspraak bij Fysiotherapie Zesgehuchten. Je kan ons bereiken door te bellen naar 040 285 28 29 of een e-mail te sturen naar info@fysiotherapiezesgehuchten.