Jaarlijks krijgt ongeveer 75% van de hardlopers te maken met een blessure. Dit is een behoorlijk aantal, maar er zijn ook veel verschillende soorten blessures. Hierdoor is de kans dat u er met een te maken krijgt groter. Bent u (helaas) bekend met het hebben van een hardloopblessure? Of bent u een fanatiek hardloper en bent u benieuwd welke blessures er zijn en wat Fysiotherapie Zesgehuchten voor u kunt betekenen? Lees dan snel verder!
De meest voorkomende hardloopblessures
Er zijn veel verschillende soorten hardloopblessures. De meest voorkomende hardloopblessures bevinden zich in de voeten en knieën. We noemen er 5:
- Achillespeesontsteking; De achillespees is de pees die van de kuitspier naar de hiel loopt. Als deze pees ontstoken is, is er sprake van een achillespeesontsteking. Behandeling bij een achillespeesontsteking is ontzettend belangrijk. Als u de klachten negeert is er kans op een chronische blessure.
- Hielspoor; Bij hielspoor heeft u last van een felle, scherpe pijn onder uw voet ter hoogte van uw hiel. Dit voelt u als u staat of loopt. Hielspoor ontstaat meestal geleidelijk.
- Shin splints; Bij shin splints heeft u last van uw scheenbeen. Het is een verzamelterm voor verschillende scheenbeen irritaties. U kunt het voorkomen door rustig te trainen en variatie in uw trainingen toe te passen.
- Jumpers knee; Een jumpers knee of springersknie is een blessure door overbelasting. U kunt de klachten herkennen aan pijn aan de onderkant van de knie, stijfheid/startpijn of zwelling van de kniepees.
- Lopersknie; Bij een lopersknie heeft u last van pijn aan de buitenkant van uw knie. Deze pijn ontstaat tijdens of na het hardlopen. Bij een lopersknie is het belangrijk om gepast advies te krijgen om deze klachten in de toekomst te voorkomen.
De oorzaken van hardloopblessures
Omdat er veel verschillende blessures zijn, zijn er ook veel verschillende oorzaken. Vaak heeft het te maken met een verkeerde houding die voor overbelasting zorgt. Ook kan het zijn dat uw hardloopschoenen niet goed of verouderd zijn. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat u in uw enthousiasme een beetje te hard van stapel bent gelopen.
Behandeling bij een hardloopblessure
Als u last heeft van een hardloopblessure is het verstandig om een afspraak bij een van onze therapeuten te maken. Wij zullen kijken naar de mogelijke oorzaak van de klacht en advies geven over hoe deze het beste te behandelen is. Maak snel een afspraak door te bellen naar 040 285 28 29, een e-mail te sturen naar info@fysiotherapiezesgehuchten.nl of ons contactformulier in te vullen.