Collega Anne Sofie vertelt u graag iets meer over haarzelf en haar liefde voor het fysiotherapievak:
“Alweer 16 jaar werk ik met veel plezier bij Fysiotherapie Mierlo. In de praktijk die mijn eigen moeder 50 jaar geleden heeft opgezet, de eerste fysiotherapiepraktijk in Mierlo destijds. Inmiddels is het aantal praktijken in het dorp gegroeid. Naast de toenemende vraag naar fysiotherapie heeft het vak de afgelopen 20 jaar een enorme verandering doorgemaakt. Van veel ‘hands on’ werk naar steeds meer ‘hands off’, ultrakorte golf en parafine hebben plaats gemaakt voor shockwave en echografie en de patiëntenpopulatie met daarmee het typen klachten veranderd met de vergrijzing ook. Nog steeds doe ik dit werk met hetzelfde enthousiasme als toen ik begon. Ik denk zelfs meer. Naarmate je ervaring en expertise toeneemt vergroot je je kennis en dat maakt het werk des te leuker.
Nadat ik zo’n 8 jaar wat meer allround fysio werk heb gedaan heb ik de keuze gemaakt om me te gaan specialiseren in knieklachten. Ik heb altijd een voorliefde gehad voor orthopedie, in het bijzonder in knieklachten. De orthopedische patiënt is over het algemeen een patiënt die goed bij mij past. Ze willen vooruit, hebben duidelijke doelen voor ogen en willen het liefst zo snel mogelijk weer zelfredzaam zijn. Je behaalt samen veel resultaat en de klachten, al gaat het steeds om hetzelfde gewricht, zijn toch heel divers. Ik zie veel nieuwe knieën, maar ook revisies (herstel operaties), voorste kruisband reconstructies, meniscus- of patellofemorale klachten. Eveneens dankbaar vind ik de categorie knieartrose, die nog niet toe zijn aan een nieuwe knie, maar wel met klachten lopen en vaak erg gebaat zijn bij therapie.
Het aantrekkelijke van de orthopedische revalidatie is dat er dynamische combinatie ontstaat van hands on/hands off werk. Mijn actieve rol daarbij is aandacht voor manuele mobilisatie en bindweefseltechieken, een stuk coaching wat betreft leefregels/omgang met het klachtenpatroon en loopscholing, een heel belangrijk, maar vaak onderbelicht item.
De patiënt voert daarnaast een variatie aan oefeningen uit die bijdragen aan het verbeteren van de belastbaarheid. Zo werk je samen naar iemands herstel.
Afgelopen januari heb ik mijn diploma mogen behalen in de Oosterse Geneeswijzen / acupunctuur, een opleiding van 3 jaar welke ik in Antwerpen gevolgd heb. Best een hele uitdaging, naast mijn werk en gezin. Desalniettemin is het me gelukt met de steun van het thuisfront. Het mooie van acupunctuur is dat dit de fysiotherapeutische behandeling alleen maar complementeert.
Echt in contact staan met mijn patiënt, weten wat iemand ‘beweegt’ is wat mij na 16 jaar nog steeds blijft boeien! Het verveelt nooit. Iedereen is anders, wat de één motiveert werkt voor een ander totaal niet. Die zoektocht is voor mij een uitdaging, keer op keer.”