Alle hersenletsels die niet al vanaf de geboorte aanwezig zijn maar die pas later zijn ontstaan, worden Niet Aangeboren Hersenletsels (NAH) genoemd. Wanneer u een niet aangeboren hersenletsel hebt opgelopen, verandert uw leven enorm. Enkele voorbeelden hiervan zijn Parkinson, dementie of een beroerte. Niet alleen lichamelijk kunt u klachten ervaren, maar ook praten of zaken onthouden kunnen problemen opleveren. Het leven voor en na het oplopen van een letsel, verschilt essentieel.
Niet aangeboren hersenletsel (NAH)
Parkinson
De ziekte van Parkinson is een ziekte van de hersenen. Wie aan deze ziekte lijdt, kan uiteenlopende klachten hebben. Voor geen enkele persoon met Parkinson zijn de symptomen hetzelfde. Onderstaand zijn voorbeelden van klachten die veelal op de voorgrond kunnen staan:
- Trillen van de handen, benen, kin of tong
- Het trager worden van bewegingen, moeite met starten van bewegingen en ontbreken van automatische bewegingen
- Stijfheid van de spieren
- Houdings- en evenwichtsproblemen waardoor het valrisico toe neemt
- ‘Bevriezen’ van de benen tijdens lopen, waardoor het lijkt of de voeten aan de vloer blijven plakken
Dementie
Dementie wordt veroorzaakt wanneer er een verstoring in de hersenen plaatsvindt. Het meest bekende symptoom van dementie is vergeetachtigheid. Het wordt voor mensen moeilijker om nieuwe informatie op te slaan en oude informatie terug te halen. Het kan zelfs in zo’n erge mate voorkomen, dat familie en vrienden niet meer worden herkend. Daarnaast wordt het uitvoeren van dagelijkse taken ook steeds moeilijker en raakt men vaker de weg kwijt of weten niet meer welke dag het is. Dit heeft vooral te maken met het oriëntatie vermogen dat is aangetast.
Beroerte
Een beroerte is een acute aandoening waarbij er plotseling een verstoring in de doorbloeding van de hersenen optreedt. Een beroerte kan ontstaan doordat er een deel van de hersenen uitvalt door een afsluiting van een bloedvat in het hoofd of door een hersenbloeding. Aan de buitenkant is niet altijd te zien of iemand een beroerte heeft. Heeft u het vermoeden dat iemand een beroerte heeft? Dan kan de FAST-test hierbij helpen:
- Face (gezicht): vraag de persoon om te lachten. Wanneer de mond scheef staat of er hangt bijvoorbeeld een mondhoek naar beneden, kan het om een beroerte gaan.
- Arm: vraag aan de persoon in kwestie om beide armen met gesloten ogen op te tillen en voor zich uit te strekken met de binnenzijde van de hand naar boven. Wanneer dit niet lukt, kan dit ook duiden op een beroerte.
- Speech (spraak): vraag aan de persoon of hij/zij tot tien kan tellen. Wanneer dit niet gaat, kan het zijn dat hij/zij een beroerte heeft opgelopen.
- Time (tijd): vraag aan de persoon of aan omstanders, familie, vrienden of bekenden hoe lang deze verschijnselen zich al voordoen. Dit is zeer belangrijke informatie voor de hulpdiensten!
De behandeling van een Niet Aangeboren Hersenletsel
Wij bieden diverse behandelmogelijkheden aan die gericht zijn op het verbeteren van het dagelijks functioneren. De behandelingen zijn allen op maat gemaakt en gericht op de specifieke klachten van de patiënt. . Indien nodig komen wij ook bij u thuis voor de behandeling.
Het is noodzakelijk om intensief te oefenen, want dat is belangrijk voor een zo goed mogelijk herstel. Vaak gaat dit in nauwe samenwerking met andere disciplines zoals de ergotherapeut, logopedie, diëtist, gespecialiseerde verpleegkundigen en huisarts of specialist.
Deze behandelmogelijkheden kunnen u helpen bij uw klacht
- Neurorevalidatie/ fysiotherapie
- Oefentherapie
- LSVT BIG en PWR Moves
- Specifieke oefengroepen voor Parkinson
Op zoek naar een fysiotherapeut in Geldrop en Mierlo?
Wanneer u op zoek bent naar een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in uw klacht(en) binnen niet aangeboren hersenletsel en die u hierin begeleidt van begin tot eind, neem dan contact op met een van onze praktijken! Wij helpen u graag. Onze gespecialiseerde fysiotherapeuten zijn Femke Berkelmans, Evelien Mulder en Mirjam van Boxtel-van Kessel.
- Neem contact op: