Een storing in het evenwichtsorgaan kan vervelende gevolgen hebben. Over het algemeen delen we de duizeligheid op in 3 verschillende soorten. In de praktijk overlappen deze soorten elkaar vaak.
Duizeligheidsklachten
Draaiduizeligheid (BPPD)
In het evenwichtsorgaan zitten 3 halve cirkelvormige kanalen met vloeistof. Deze registreren samen met de rest van het evenwichtsorgaan onze bewegingen en geven dat door aan onze hersenen en ogen.
Wanneer er in deze kanalen micro kristallen komen die normaal onder deze kanalen rusten kan er draaiduizeligheid ontstaan. Deze duizeligheid is bewegingsafhankelijk en kan behoorlijk heftig zijn. De duizeligheid komt aanvalsgewijs. Misselijkheid en/ of braken erbij komt vaak voor.
Onze fysiotherapeuten Femke en Evelien zijn gespecialiseerd in duizeligheidsklachten en kunnen u snel van deze vervelende klachten af helpen door bijvoorbeeld het toepassen van de Eply manoeuvre.
Licht gevoel in het hoofd
Bij te snel opstaan duurt het even voordat onze bloeddruk gereguleerd is, waardoor u duizelig of licht in het hoofd wordt. Rustig overeind komen of alvast met de voeten en benen wat bewegen voor het opstaan kan al heel wat voorkomen.
Ook sommige medicijnen kunnen als bijwerking duizeligheid hebben.
Wankel op de benen/angst om te vallen
Achter beide oren (binnenoor) zitten er in ons hoofd evenwichtsorganen. Deze communiceren met elkaar via de hersenen en de ogen. Als er aan 1 kant het evenwichtsorgaan niet meer functioneert is het lijf in disbalans en moet er opnieuw getraind worden om weer goed te kunnen staan, lopen en andere activiteiten uit te kunnen voeren.
Daarnaast speelt vermindering van kracht en bewegen vaak een grote rol in het voelen van onzekerheid tijdens bijvoorbeeld het lopen. Onze fysiotherapeuten kunnen u helpen in het trainen van kracht en balans zodat u weer zekerder op de benen staat.
Onze praktijk is aangesloten bij het landelijke duizeligheidsnet
Kijk voor meer informatie op www.duizeligheidscentrum.nl
- Neem contact op: