Geriatrie_fysiotherapie_

Geriatriefysiotherapie


Wat is Geriatrie fysiotherapie?

Mensen die ouder worden en de beweeglijkheid van het lichaam zien afnemen komen doorgaans in aanraking met de geriatriefysiotherapeut. Deze heeft zich gespecialiseerd in de zorg voor kwetsbare groepen met een hoge biologische leeftijd die te maken hebben met complexe problematiek.

Het gaat daarbij niet alleen om ouderen, maar ook om patiënten die vanwege hun ziekte, bijvoorbeeld de Ziekte van Parkinson, al verschijnselen kunnen vertonen van ouderdom. De zeventigjarige die bij het tennissen een elleboogblessure oploopt, zal daarentegen bij een algemeen of een sportfysiotherapeut terecht komen.

Wat is een geriatriefysiotherapeut?

Na de opleiding tot fysiotherapeut heeft de geriatriefysiotherapeut een 3 jarige post-HBO-opleiding of 4 jarige Master opleiding gevolgd waarbij de ouder wordende mens centraal staat met alle ziektebeelden die bij het ouder worden kunnen voorkomen. Tevens is er specifieke aandacht voor de bijwerkingen van medicatie op het bewegen. Duizeligheid is bijvoorbeeld een veel voorkomende bijwerking van medicatie.

Door middel van oefentherapie wordt getracht klachten te verminderen en achteruitgang te beperken of voorkomen. De geriatriefysiotherapeut heeft, naast het behandelen van de oudere zelf, ook de taak om mantelzorgers, gezinsleden en zorgverleners te informeren en te coachen. Er is veel contact met alle hulpverleners rondom de patiënt om zo de behandeling optimaal af te stemmen op de behoeftes en wensen van alle betrokkenen.

De behandelingen kunnen zowel bij de oudere aan huis plaatsvinden, als bij ons in de praktijk.
De geriatriefysiotherapeuten in onze praktijk zijn Evelien Mulder, Femke Berkelmans en Master geriatriefysiotherapeut Mirjam van Boxtel – van Kessel