LSVT Big

LSVT Big

LSVT Big

LSVT Big is een uniek behandelprogramma voor mensen met de ziekte van Parkinson. Binnen onze praktijk zijn Femke Berkelmans en Evelien Mulder gecertificeerde LSVT Big therapeuten. Zij zijn in oktober 2012 naar Oslo gegaan om daar de tweedaagse cursus te volgen. Elke twee jaar zijn zij verplicht de herregistratie cursus te volgen om zo op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen binnen dit concept.

Wat is LSVT BIG?

LSVT BIG is afgeleid van Lee Silverman Voice Treatment waarbij mensen met de ziekte van Parkinson wordt aangeleerd luid te spreken. Het principe is dat wanneer iemand extra luid spreekt, zijn normale spraak uiteindelijk ook harder wordt, en meer het volume krijgt van iemand zonder de ziekte van Parkinson. Dit principe is vervolgens toegepast bij het bewegen. Het is uit onderzoek gebleken dat wanneer iemand gestimuleerd werd extra grote bewegingen te maken dit een positief effect heeft op de motoriek. De bewegingen worden groter en benaderen meer het normale beweegpatroon van iemand zonder de ziekte van Parkinson. Na het trainen hebben mensen een grotere bewegelijkheid van de romp, meer snelheid, een betere balans en uiteindelijk een betere kwaliteit van leven.

    De LSVT BIG behandeling

De behandeling bestaat uit 16 sessies van 1 uur waarbij er 4 sessies per week worden gehouden op achtereenvolgende dagen. Het is de bedoeling dat mensen die het programma hebben doorlopen daarna dagelijks 1x de oefeningen blijven doen om zo een blijvend resultaat te houden. Het protocol is speciaal ontwikkeld met het oog op de specifieke problemen die bij mensen met de ziekte van Parkinson voorkomen. Het protocol is zowel intensief als complex met veel bewegingen van de romp die tijdens het dagelijks leven gebruikt worden. De intensiteit en de wijze van benaderen geven de optimale combinatie om deze methode eigen te maken en in te passen in het dagelijks leven. Naast de individuele sessies krijgt u een reader met informatie en uitleg over de oefeningen en een DVD waarop alle oefeningen staan.

 Voor meer informatie kunt u terecht bij Femke Berkelmans en Evelien Mulder

Nico

In de nazomer van 2014 heb ik de BIG training gevolgd bij Evelien en Femke. Een bijzondere ervaring was het om te ontdekken dat je met de training het functioneren van het lichaam bij de ziekte van Parkinson kunt beïnvloeden. Je komt wat beter “in je vel” te zitten en je krijgt “bredere schouders.” De automatische piloot gaat het ook beter doen en bewegen wordt soepeler, de slechte arm gaat weer beter mee bewegen. Kortom het voelde goed en het was ook nog leuk en gezellig. De oefeningen doe ik nog steeds en maken een vast deel uit van mijn dagprogramma. Wat mij betreft dus een aanrader voor wie te maken krijgt met de ziekte van Parkinson.” 

Nico

"Vier maanden na de diagnose Parkinson ben ik gestart met de Big-Therapie. Dat is nu 1 jaar en 9 maanden geleden. Al na enkele weken was het resultaat spectaculair. Mijn omgeving vond dat ik beter rechtop ging lopen , grotere zwaaibewegingen met mijn armen maakte en een betere gelaatsmimiek kreeg. Zelf bemerkte ik ook een verbetering van de fijne motoriek van mijn handen en voelde ik mij fitter. Daarna heeft het beeld zich gestabiliseerd. De progressie van het ziektebeeld , de medicatie en de Big-Therapie zijn 3 variabelen die het moeilijk maken om een en ander op de juiste waarde te schatten. De soepelheid van de spieren en de verbetering van de conditie komen m.i. volledig op het conto van de Big-Therapie. Om ieder dag je oefeningen te doen vraagt om een enorme discipline."

Cor
Cor

Margriet

"Er werd mij gevraagd of ik mee wilde doen aan bewegingslessen. Oefeningen volgens LSVT Big. In het begin vond ik de oefeningen ontzettend zwaar. Maar gaandeweg ging het een stuk beter. Ik pas het nu dagelijks toe in mijn dag ritme. Beweging doet mij goed en je merkt dat je er fitter door wordt. Het maakt mij blij dat je op deze manier in beweging bent. Met veel geduld worden de oefeningen voor gedaan. Ik heb er veel baat bij! "

Margriet

"De diagnose Parkinson kreeg ik op 21 Januari 2016 te horen van de neuroloog. Het was schrikken, wat nu? Hele goede medicijnen zijn van groot belang en via een therapeut van Parkinsonnet ben ik terecht gekomen bij Fysiotherapie Zesgehuchten. Daar heb ik heel veel geleerd van Evelien en Femke die mij met de BIG-therapie enorm geholpen hebben. Het resultaat is dan ook fantastisch!! Conditioneel ben ik heel goed vooruit gegaan en alles in mijn lichaam is veel soepeler geworden en ik ben er heel blij mee dat ik dit gedaan heb!! De oefeningen doe ik trouw elke dag en dat blijft zo! Evelien en Femke, hiervoor mijn hartelijke dank!"

Mieke
Mieke

John

"Twee jaar geleden werd bij mij de ziekte van Parkinson vastgesteld. Via het parkinson café in Valkenswaard kwam ik in contact met Evelien en Femke van Fysiotherapie Zesgehuchten. Op 18 juli 2016 startte ik met de BIG therapie. Als sporter in hart en nieren met een goede conditie zou dit een appeltje - eitje worden? Vergeet het maar. Door de fanatieke en niet aflatende inzet en enthousiasme van "drilmasters" Evelien en Femke, was ik iedere keer "kapot" na de oefeningen. Mijn rechterarm die vast zat, kwam langzaam weer tot leven. Mijn rechtervoet en -been kregen weer zin om mee te doen. Door de feedback van Evelien en Femke en de door hen van mij gemaakte video opnamen, werd ik me bewust van mijn eigen "kleine" bewegingen. Ik leerde GROTE bewegingen te maken, die erg toepasbaar zijn in het dagelijkse leven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan; GROOT bewegen in huis, GROOT boodschappen doen, GROOT instappen in de auto, en ga zo maar door.
Inmiddels heb ik het BIG programma van vier weken doorlopen. Wat heeft het mij gebracht? Ik ben me er van bewust geworden dat je grote bewegingen moet maken om je hersens actief en bij de les te houden (anders worden het weer mini bewegingen). Mijn rechterarm is los aan het komen en zwaait weer mee. Lopen met mijn rechterbeen gaat meer ontspannen dan voorheen. De kramp die ik in mijn rechtervoet na het innemen van medicatie heb, is minder geworden. Met deze ervaringen, gaan de BIG oefeningen zeker tot mijn dagelijkse leven behoren.
Met heel veel dank aan Evelien en Femke voor hun fanatieke coaching!!!"

John