Duizelig, licht gevoel in het hoofd of onvast op uw benen

Duizelig, licht gevoel in het hoofd of onvast op uw benen

Duizeligheid

Duizeligheid kan uw dagelijks leven letterlijk en figuurlijk op z’n kop zetten. Het kan zowel plotseling en aanvalsgewijs optreden als langzaam sluimerend waarbij de duizeligheid steeds heviger wordt en/of vaker voorkomt.

Er zijn verschillende vormen van duizeligheid en de oorzaken zijn dan ook divers. Vormen kunnen ook door elkaar lopen, waardoor het niet altijd meteen duidelijk is wat de oorzaak is.

De belangrijkste vormen van duizeligheid zijn:

  1. een gevoel alsof alles om u heen draait (draaiduizeligheid, waaronder bijvoorbeeld de positie afhankelijke duizeligheid (BPPD)
  2. een licht gevoel in uw hoofd
  3. een onvast gevoel in uw benen (balansverstoringen)

In eerste instantie is het belangrijk om tijdens de intake en het eerste onderzoek te achterhalen welke vorm van duizeligheid u heeft. Dit gebeurt middels een vraaggesprek en verschillende testen.

Bij positie afhankelijke duizeligheid (BPPD) kan de fysiotherapeut na enkele testen een manoeuvre uitvoeren waardoor de duizeligheid vrij snel zal verminderen. Soms is het nodig om daarna het evenwichtsorgaan weer te gaan trainen door middel van adaptatie oefeningen.

Daarnaast kan ook stijfheid van de nek of een verkeerde houding een vorm van duizeligheidsklachten en hoofdpijn geven.

Ouderen voelen zich soms duizelig, licht in het hoofd of onvast op de benen. Dat kan komen door minder spierkracht, een slechtere conditie, pijn in de gewrichten, slechter zien, spanningen, angst, somberheid of tijdelijk minder bloed in de hersenen. Het is dan goed om 1 of meerdere factoren te trainen en u zo weer zekerder te voelen tijdens uw dagelijkse activiteiten.

Gebruik van medicatie kan invloed hebben op bepaalde duizeligheidsklachten en balansverstoringen. Het is daarom goed om na te gaan of er iets veranderd is in uw medicatiegebruik ten tijde van het optreden van de duizeligheidsklachten.

In onze praktijk is Femke Berkelmans gespecialiseerd in het behandelen van duizeligheidsklachten. Wilt u graag weten wat zij voor u kan betekenen? Maak dan een afspraak met haar.

Kijk voor meer informatie ook op:

https://www.thuisarts.nl/duizeligheid