Ademhaling / _ontspanning_

Ademhaling / ontspanning

ADEMHALINGSOEFENINGEN/ ONTSPANNINGSTHERAPIE

Ademhalen is voor de meeste mensen vanzelfsprekend, maar niet iedereen doet of kan dit op een ontspannen manier. Bij hyperventilatie, spanningen of bepaalde emoties kan het ademhalingsproces ontregeld zijn. Als dit een langere periode aanhoudt, kan dit leiden tot allerlei lichamelijke klachten en beperkingen van het dagelijkse leven.

Ademhalingsoefeningen zijn erop gericht om deze verschijnselen te laten verdwijnen en of beter beheersbaar te maken. Ook word je bewust gemaakt van de manier waarop je ademt. Hierdoor zal de ademtechniek verbeteren, kan men zich beter ontspannen en worden stressvolle situaties beter beheersbaar.

ONTSPANNINGSOEFENINGEN

Ontspanningsoefeningen zijn erop gericht de balans in het lichaam te herstellen. Bij spanningsklachten is er vaak een verstoring van het zenuwstelsel, wat dan weer lichamelijke klachten tot gevolg kan hebben. Deze kunnen zich uiten in vermoeidheid, duizeligheid, spanningshoofdpijn, nek en rugklachten, benauwdheid, druk op de borst, hartkloppingen, hyperventilatie, slaapstoornissen en overspannenheid.

Bij ontspanningsoefeningen leert men door diverse technieken en oefeningen goed te ontspannen. Veelal worden bewuste spierontspanningsoefeningen gebruikt om doelgericht te leren ontspannen. Ook kan de training worden gebruikt om geconcentreerd aandacht te geven aan het gevoel van warmte of zwaarte.

Er kunnen adviezen gegeven worden over ‘verkeerde’ of ‘goede’ levensgewoontes met betrekking tot (werk)houding, beweging, sport, voeding, dagindeling en dergelijke. We leren u te luisteren naar uw lichaam.